6 Mythes over vegan eten
Welke hardnekkige mythes bestaan er rondom een vegan leefstijl? Wij hebben er 6 voor je onder elkaar gezet.
Leestijd: 4 minuten
Gepubliceerd op: 2 jul 2020

In de vorige blog zijn we ingegaan op wat vegan eigenlijk is en wat de beweegreden is van bepaalde mensen om over te stappen op deze leefstijl. Veel mensen staan er steeds meer voor open om een (meer) veganistische leefstijl na te streven, maar laten zich weerhouden door een aantal, soms hardnekkige, mythes.

#1. Niet voldoende eiwitten

Het menselijk lichaam heeft eiwitten nodig om te kunnen functioneren, ze zijn het belangrijkste onderdeel van onze spieren, organen, hersenen en meer. Ook ons immuunsysteem heeft eiwitten nodig om zijn werk goed te kunnen doen.

De eiwitten in ons voedsel zijn eigenlijk niet meer dan amino acids, de bouwstenen van eiwit. In totaal zijn er negen eiwitten die voor ons van belang zijn, maar die wij niet zelf kunnen aanmaken. En dus moeten we die via ons eten binnenkrijgen. En dat hoeft niet via dierlijke eiwitten, dit kan ook door het eten van plantaardige eiwitten. In een vegan dieet waar bijvoorbeeld veel peulvruchten of noten zitten, krijg je ruimschoots de benodigde hoeveelheid eiwitten binnen. Variatie in wat je eet is hierbij het sleutelwoord. (1)

#2. Van teveel soja eten krijg je borsten

Soja bevat een stofje isoflavones dat vergeleken kan worden met de eigenschappen van estrogen, het vrouwelijke hormoon. Maar het is niet hetzelfde en heeft dus geen effect op de hormoonhuishouding van mannen. Daarnaast is de hoeveelheid zo laag, dat je zo ontzettend veel soja op een dag zou moeten consumeren. Een man die jarenlang dagelijks bijna 3 liter sojamelk dronk, daar begon wel wat zichtbaar te worden.

Voor vrouwen in de overgang kan isoflavones juist een beetje helpen tegen de opvliegers. Definitief onderzoek heeft hier (nog) niet naar plaatsgevonden maar het wijst er wel op.

#3. Je eet te eenzijdig en je moet supplementen slikken

In directe relatie met #1 (te weinig eiwitten) is er een misverstand dat je als veganist te weinig voedingsstoffen en energie binnenkrijgt. Voor elk dieet geldt dat je deze uitgebalanceerd moet zijn: vezels, vitaminen, mineralen etc. moeten in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. En dit kan ook bereikt worden met een vegan dieet.

Als je niet zeker weet of je wel alles voldoende binnen krijgt, neem contact op met je huisarts of diëtist. Elk persoon is anders en wat voor de één als ‘voldoende’ geldt, is voor een ander te weinig.

#4. Een vegan lifestyle is duur

Net als bij elk ander dieet kun je het als vegan zo duur maken als je zelf wilt. Als je elke dag roomboter met rosbief op brood doet, elke dag een fles Henri Mandois champagne opentrekt à € 43,75 per fles en kaviaar serveert op je broodje bij het voorgerecht, dan ben je heel duur uit.

Maar als je op let bij wat je koopt op aanbiedingen let, ben je niet duurder uit. Sterker nog: peulvruchten en seizoensgroenten zijn vaak goedkoper dan vlees of vis. Sta open voor nieuwe combinaties en durf creatief te zijn in de keuken, want je hoeft niet altijd een vleesvervanger op je bord te leggen.

#5. Als vegan kun je niet buiten de deur eten

Tot een paar jaar terug waren de opties op de kaarten in restaurants minder uitgebreid. Tegenwoordig weten alle keukens lekkere, goede en voedzame vegan maaltijden te bereiden en elk zichzelf respecterende kok kan de heerlijkste vegan gerechten maken. Dit geldt niet alleen voor vegan opties, ook andere voedselallergieën en intoleranties krijgen meer ruimte en aandacht bij de horeca.

Dat het aanbod in de horeca steeds beter wordt, neemt niet weg dat je het beste altijd vooraf even informeert wat de mogelijkheden zijn. Kijk online op de menukaart voordat je reserveert, of als je twijfelt: bel van te voren. Vaak vinden keukens het prettig dat je bij het reserveren al aangeeft dat je vegan wilt eten (of dat je een bepaalde voedselintolerantie hebt). Ze kunnen bij de voorbereidingen er dan al rekening mee houden.

#6. Je eet alleen maar sla en hebt altijd honger

Mensen met een plantaardig dieet worden vaak gekscherend ‘konijnen’ genoemd vanuit de misconceptie dat ze alleen sla en worteltjes eten – ook mensen die aan het lijnen zijn, krijgen dit nog al eens te horen.

Niets is minder waar. Heerlijk gekruide gerechten met peulvruchten, groenten, noten, quinoa vullen bijzonder goed en zijn ook nog eens rijk aan vezels en eiwitten.

Wij bruisen van de voorbeelden van lekkere, vegan gerechten. Deze zijn wij op dit moment allemaal aan het verzamelen om te publiceren.

Deze blog is er een in de serie over plantaardig eten: de ontwikkelingen ervan, gezondheidsaspecten, mythes en nog veel meer.
Heb jij een idee voor een leuke blog? Laat het ons weten! Wij zoeken het graag voor je uit. Stuur je mail naar: marketing@innofoodcompany.com

(1) Heb je hier vragen over of twijfel je? Neem contact op met je huisarts of diëtist.