Suikerfeest: uitbundig genieten
Na de Ramadan volgt het Suikerfeest, en wordt er volop genoten van allerlei zoetigheden.
Leestijd: 3 minuten
Gepubliceerd op: 27 jan 2021

Het einde van de Ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest: een feest waarin families en vrienden samen komen en genieten van heerlijke gerechten. Waar staan Ramadan en Suikerfeest voor, en wat wordt er vooral geserveerd tijdens het Suikerfeest?

Ramadan: tijd van vasten

De Ramadan is een periode van vasten volgens het Islamitische geloof. Omdat het geloof uitgaat van een maankalender, en niet de Gregoriaanse kalender, valt de Ramadan elk jaar op een ander moment. In 2021 is de Ramadan ‘s avonds 12 april tot 12 mei.

Tijdens de Ramadan wordt er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, gedronken, gerookt en mogen er ook geen seksuele contacten zijn. Het doel van deze vastenperiode om tot (zelf)reflectie te komen, de ziel te zuiveren en te waarderen wat je allemaal hebt. Niet alleen materieel maar ook om stil te staan bij de mensen die voor jou in je leven belangrijk zijn.

Eten tijdens de Ramadan
Tussen zonsondergang en – opgang mag er wel gegeten en gedronken worden. Veel moslims staan in deze periode voor zonsopgang op om een goede maaltijd te kunnen eten.

Het Suikerfeest

De Ramadan eindigt met een gebed daarna begint het Suikerfeest (Eid al-fitr). Dit is een uitbundig feest waar iedereen zich vooral tegoed doet aan zoete hapjes en snoep. Vaak duurt het feest meerdere dagen en worden er bezoekjes gebracht aan buren, familie maar ook de overledenen worden niet vergeten.

Zoetigheden

Het meest bekende dat geserveerd wordt tijdens het Suikerfeest is baklava. Gemaakt van filodeeg en gevuld met amandelen, walnoten, suiker en honing. Natuurlijk is de dadel niet weg te denken – al dan niet verwerkt in een koekje – de Chebakia (traditionele honingkoekjes, klik hier voor recept).

Niet alleen zoetigheden komen tijdens het Suikerfeest voorbij, ook hartige gerechten zijn welkom. Dit zijn vooral gerechten met couscous en taijines met vlees.

Inspiratie nodig? Kijk eens op deze site: https://www.ramadanrecepten.nl/

 

Suikerfeest in Nederland

De Ramadan en het Suikerfeest wordt wereldwijd gevierd, door alle moslims, dus ook in Nederland. Volgens de cijfers van het CBS hangt ongeveer 5% van de bevolking het Islamitische geloof aan. Dat zijn globaal 850.000 personen in Nederland – een flinke doelgroep dus!

Als specialist in (landen)concepten hebben wij veel producten in het assortiment die aansluiten bij hetgeen gevraagd worden rondom Ramadan en het Suikerfeest. Wij importeren merken die voor Turkse en Marokkaanse gezinnen herkenbaar zijn en het gevoel van ‘thuis’ geven.