In de afgelopen jaren zijn er steeds meer plantaardige producten op de markt gekomen om te voldoen aan de stijgende vraag ervan. Dat plantaardig eten geen hype meer is, maar echt een blijvertje, blijkt uit verschillende marktonderzoeken. Maar wat is nu precies ‘vegan’? En wie kiest hiervoor?
Vegan: de definitie
Vegan is een afgeleide van ‘veganisme’ wat een levenswijze is. In deze levenswijze wordt het gebruik van dierlijke producten vermeden. Hierbij gaat het niet alleen om het niet eten van dierlijke producten, maar het gebruik in de breedste zin van het woord. Dus ook geen producten die een dierlijke oorsprong hebben (bijvoorbeeld leer) of vervaardigd zijn door dieren zoals zuivel, eieren en honing (bron: Wikipedia).
Met de term ‘vegan’ wordt in de meest gevallen eten bedoeld dat een 100% plantaardige oorsprong heeft en waarbij tijdens de productie ook geen dierlijke producten nodig zijn.
Wat kun je eten?
De basis van een vegan dieet bestaat uit groenten, fruit, noten, granen, aardappels en peulvruchten. In de juiste hoeveelheden en combinaties kun je met deze producten een volwaardig dieet samenstellen en kom je niets tekort zoals vitaminen, vezels(1). Dit klinkt super gezond, maar als vegan kun je ook zondigen met ongezonde snacks: er zijn vegan tapas verkrijgbaar of een zakje friet is vaak ook vegan.
Daarnaast is door de huidige ontwikkelingen en innovaties op het gebied van voeding bijna alles in een 100% plantaardige variant te krijgen. Hierbij zal je waarschijnlijk als eerste denken aan vlees- en zuivelvervangers, maar wat dacht je van vegan drop en gummi-bears? Normaal wordt bij de productie daarvan gebruik gemaakt van gelatine, gemaakt van varkensbotten en -vel en dus niet vegan.
Redenen om vegan te eten
Zoveel mensen, zoveel redenen om vegan te eten of steeds meer aspecten van het dieet te vervangen voor 100% plantaardige producten.
Gezondheid
Verschillende onderzoeken tonen aan dat mensen die een 100% plantaardig dieet volgen een lager risico hebben op hartproblemen of het ontwikkelen van diabetes type 2. Ook de kans op Alzheimer neemt af. Meer onderzoek zal nodig zijn om dit echt te bevestigen, omdat onderzoek naar eetpatronen altijd meer omvat dan alleen het eten. Ook omgevingsfactoren, erfelijkheidsfactoren etc. hebben hun invloed.
Ethische gronden
Een bepaalde groep mensen heeft de stellige overtuiging dat alles wat leeft evenveel recht op leven en vrijheid heeft, en dus ook dieren. Zij zijn tegen het gebruiken van dieren voor consumptie maar ook tegen het gebruiken van dieren voor amusement, zoals circussen en dierentuinen.
Milieu
De vraag naar plantaardige producten is de laatste jaren gestegen door de bewustwording van de impact op het milieu van de vleesindustrie. De productie van 1 kg. rundvlees vergt verhoudingsgewijs veel water, land en graan dan wanneer je rechtstreeks het graan zou eten.
Door minder vlees te eten en vaker naar plantaardige alternatieven te grijpen, willen mensen hun eigen ‘carbon foodprint’ verminderen.
Heb jij een idee voor een leuke blog? Laat het ons weten! Wij zoeken het graag voor je uit. Stuur je mail naar: marketing@innofoodcompany.com