Wist je dit over noten en zuidvruchten?
Noten en zuidvruchten: lekker en gezond. Wat valt er precies onder en waarom zijn ze gezond?
Leestijd: 3 minuten
Gepubliceerd op: 16 jul 2020

Wie geniet er niet van: een handje noten of een paar zachte zuidvruchten. Lekker en gezond. Iedereen weet wat er bedoeld wordt met ‘een handje noten’. Maar de exacte omschrijving is een stuk lastiger. Wij kraken deze ‘harde noot’ in onze blog.

Noot: de definitie

De ‘echte’ noot is een niet-openspringende, eenzadige, enkelvoudige dopvrucht met verhoute vruchtwand [Bron: Wikipedia]. De hazelnoot en kastanjenoot zijn voorbeelden hiervan.

Verder verstaan wij onder noten ook de olie-achtige zaden die in het centrum van zacht vruchtvlees zit en beschermd worden door een harde schaal. Bekende voorbeelden van deze noten zijn de walnoot en pistachenoot.

De pinda echter is officieel geen noot. Het is het zaad van een legume – een soort van peulvrucht met daarin twee of drie zaden. Deze zaden rijpen in hun omhulsel onder de grond en daarom hebben pinda’s ook de bijnaam ‘aardnoot’. Als ze niet op tijd uitgegraven worden, zullen ze ontkiemen en een nieuw plantje beginnen. Vanwege de eigenschappen worden pinda’s onder de noemer noten geschaard.

Noten zijn gezond

Noten bevatten vet en dat klinkt ongezond. Het zijn echter de onverzadigde vetten die in noten zitten en die zijn goed voor de mens. Daarnaast bevatten ze waardevolle stoffen als ijzer en vitamine E en B1 (bron: Voedingscentrum). Noten zijn daarom ook een goede aanvulling op een vegetarisch of vegan dieet. Daarnaast staan de vitamines en mineralen er om bekend het LDL-cholesterol te verlagen.

Vanwege het hoge vetgehalte zijn er mensen die bewust geen noten eten omdat ze willen afvallen. Juist dan zou je wel noten moeten eten: de gezonde vetten en vezels zorgen ervoor dat je je minder snel hongerig voelt en gaat snaaien. Uiteraard geldt ook hier: eet met mate, houd als richtlijn 30g per dag aan.

 

Wist je dat de schaal van de macademianoot het hardste is om te kraken?
Er is ongeveer 300 pounds per square inch (psi) aan druk nodig om deze noot te kraken. Dat is de druk van 10 personenauto’s!

 

Bewerking van noten

Noten kunnen ongebrand (rauw), gebrand of geroosterd gegeten worden. Geroosterde noten zijn in de droge lucht geroosterd en gebrande noten zijn in olie gefrituurd. Omdat noten van zichzelf al een hoog vetgehalte hebben, nemen ze nauwelijks extra vetten tijdens het frituren op. Het is per persoon afhankelijk waar de voorkeur naar uitgaat qua smaak.

Zuidvruchten

Zuidvruchten is de verzamelnaam van vruchten die voorheen uit het zuiden (Middellandse Zee gebied) vandaan kwamen. Omdat de verse vruchten nu overal vandaan kunnen komen, wordt onder de term ‘zuidvruchten’ vooral de gedroogde varianten bedoeld. De meest bekende zuidvruchten zijn: rozijnen/krenten, abrikoos, pruimen, dadels en vijgen.

Tijdens het droogproces wordt het vocht onttrokken aan de vrucht. Afhankelijk van hoe ver dit doorgevoerd wordt, levert dit een nog redelijk sappige vrucht tot een echte droge vrucht. Omdat alle overige voedingsstoffen bewaard blijven, neemt de concentratie daarvan toe tijdens het droogproces. Hou er rekening mee, dat de vruchten van nature suikers bevatten. Eet je heel veel zuidvruchten achter elkaar, dan krijg je dus een flinke suikerboost binnen. Zuidvruchten zijn verder vezelrijk, wat een positief effect heeft op de stoelgang.

Door hun suikergehalte en daarmee zoete smaak, zijn zuidvruchten populair als snack of tussendoortje. Rozijntjes zijn vooral bij kinderen erg in trek.

Tip

Mocht je onverhoopt een keer een pit in een dadel aantreffen, doe het in een potje met grond en kweek het op. Het zal een sierlijk kamerplantje geven – en als je volhoudt, zelfs een dadelpalm (Bron: Landidee).

Ons assortiment van noten en zuidvruchten wordt volledig gevoerd onder het merk Anatolia. Dit merk staat bekend om zijn brede assortiment en de versheid van hun producten. Door hun directe lijnen worden de producten snel verpakt, waardoor de kwaliteit gewaarborgd wordt.

Ook interesse in dit product in uw assortiment? Neem gerust contact met ons op. 

Heb ideeën voor een blog? Laat het ons weten!
Stuur een mail naar marketing@innofoodcompany.com.